Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /customers/e/2/0/laroccaresidence.net/httpd.www/includes/menu.inc).

Omgeving

Het Lago Trasimeno ligt 15 kilometer ten westen van de stad Perugia in de Italiaanse regio Umbrië tussen de plaatsen Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno, Magione en Castiglione del Lago.
Dit op drie na grootste meer van Italië ligt op een hoogte van 258 meter boven de zeespiegel en wordt voornamelijk gevoed door regen en kleine stroompjes. De oppervlakte bedraagt 128 km² en de maximale diepte ongeveer 7 meter.
In het Trasimeense Meer liggen drie eilandjes: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese.
De belangrijkste plaats voor het toerisme is Castiglione del Lago.
In 217 v.Chr. vond bij de noordkant van het meer een veldslag plaats tussen Hannibal en de Romeinen, de slag bij het Trasimeense meer.

 

Cultuur

Voor kunst moet je in Perugia zijn. Bijna alle kunstschatten liggen in het door muren omgeven historische hart van deze stad. Aan het Piazza IV Novembre vind je indrukwekkende bouwwerken als de gotische kathedraal en het Collegio del Cambio.

Ook het stadje Orvieto is absoluut de moeite waard. Alleen al de ligging van Orvieto op de top van een tufstenen rots is spectaculair. Maar dat is niet het enige dat miljoenen toeristen in verrukking brengt. De dom van Orvieto is één van de prachtigste meesterwerken van de Italiaanse gotiek en hierdoor wereldberoemd.

Assisi is een magisch Middeleeuws sprookje waar je niet omheen kan. De Basilica di San Francesco is zowel voor christenen als niet christenen een plek die je gezien moet hebben. De basiliek bestaat uit twee boven elkaar liggende kerken, ieder met hen eigen schatten. Ook Gubbio is zeer de moeite waard. Deze belangrijke stad wordt getypeerd door vele trappen en schitterende middeleeuwse steegjes.

En dan hebben we het nog geen eens gehad over Castello di Alviano, één van de mooiste kastelen van Umbrië of het tussen het groen ingeklemde Spoleto, het 13e eeuwse plaatsje Todi, het grote Rocca Albornoziana... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Voor kunst- en cultuurliefhebbers is Umbrië de hemel op aarde

Natuur

Niet voor niets wordt Umbrië ook wel het groene hart van Italië genoemd. Het grootste gedeelte van deze regio bestaat namelijk uit heuvelachtig landschap. Natuurlijke bronnen, rivieren, meren en bergbeken stromen door de diepe dalen heen en voorzien al het groen van water. Umbrië heeft verschillende beschermde gebieden waar je volop van de natuur kunt genieten.

Isola Maggiore behoort tot de gemeente Tuoro. Het is te bereiken met de veerboot welke vanaf het Lido van Tuoro vertrekt. (Hiervandaan kunt u ook Isola Polvese en naburige dorpen aandoen). Het heeft zijn karakteristieke aanzien van een 14e eeuws vissersdorpje behouden. Interessant is ook het kasteel Gulglielmi, in 1855 gebouwd door markies Giacinto Gulglielmi, geïnspireerd door de antieke bouwwerken uit oude tijden.
Per veerboot kunt u ook de naburige dorpen Passignano, San Feliciano en Castiglione del Lago bereiken.

Het Parco del Monte Cucco is met zijn diepe dalen, woeste rivieren en uitgestrekte wandelpaden een echt sportparadijs.

In het Parco Fluviale del Tevere ( de Tiber ) zul je niet alleen een schitterende natuur aantreffen maar ook talloze ruïnes tegenkomen.

Het Oasi di Alviano wordt beheerd door het WWF. Hier kun je via de bezoekerspaden de schoonheid van moeder aarde bewonderen.

Eén van de interessantste paleontologische plekken ter wereld is het Foresta Fossile di Dunarobba. Fossiele boomstammen van meer dan twee miljoen jaar geleden vormen een compleet versteend bos.