Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /customers/e/2/0/laroccaresidence.net/httpd.www/includes/menu.inc).

Gastronomie

De keuken : traditioneel en eerlijk

 

De Umbrische keuken is onder Italianen vermaard om haar eeuwenoude tradities. Eenvoudige, eerlijke ingrediënten worden er op unieke wijze gecombineerd met de rijke smaak van de lokale wijnen, kazen, olijfolie en truffels.
Tot de regionale specialiteiten behoren bosduiven, wild zwijn gevuld met venkel, parelhoen, kwartels en natuurlijk de schapenkaas Pecorino.

In de restaurants in de stadjes rond het Trasimeno-meer staat vaak zoetwatervis op het menu, zoals forel, karper en paling. Een specialiteit van Lago Trasimeno is 'regina in porchetta', karper in een houtoven en op dezelfde wijze gebakken als porchetta.
Een andere specialliteit is 'tegamaccio', een rijke stoofschotel van witte meervis met paling en baars, gekookt in witte wijn, kruiden en olijfolie. Hierbij wordt vaak de lokale witte Orvieto-wijn geschonken.

 

De wijn : vol en rond, fris en licht

 

Technische gegevens

DOCG: 2
DOC: 11
 

Variëteiten

 • Rood
  Aleatico, Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo Nero, Cesanese Comune, Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero, Sagrantino, Sangiovese
 • Wit
  Biancame, Canaiolo bianco, Chardonnay, Garganega, Grechetto, Malvasia Bianca di Candia, Malvasia Bianca Lunga, Moscato Bianco, Pecorino, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Trebbiano Spoletino, Trebbiano Toscano (Procanico), Verdello, Vernaccia

 

DOC- en DOCG-wijnen

 • DOCG-wijnen (Denominazione di Origine Controllata) : 2<
  * Montefalco Sagrantino - Rood
  * Torgiano Rosso Riserva - Rood
 • DOC-wijnen (Denominazione di Origine Controllata Garantita) : 13
  * Assisi - Rood/Wit
  * Colli Altotiberini - Rood/Wit
  * Colli Amerini - Rood/Wit
  * Colli del Trasimeno of Trasimeno - Rood/Wit
  * Colli Martani - Rood/Wit
  * Colli Perugini - Rood/Wit
  * Lago di Corbara -Rood
  * Montefalco - Rood/Wit
  * Orvieto - Wit
  * Rosso Orvietano - Rood
  * Torgiano - Rood/Wit

 

De droge, witte Orvieto is ongetwijfeld Umbrië´s bekendste wijn. Deze wijn wordt al sinds jaar en dag rond het gelijknamige stadje, bekend om zijn prachtige kathedraal, gemaakt van de Procanico (de plaatselijke benaming voor de Trebbiano toscano), de Verdello, de Grechetto en de Canaiolo bianco. Vroeger, echter, was de Orvieto een goudgele, zoete wijn, veelvuldig geprezen door vorsten, pausen en kunstenaars. Maar smaken veranderen en daarmee de Orvieto: wijnmakers zagen met de komst van moderne vinificatie-technieken meer heil in de productie van een bleekgele, droge variant van de Orvieto. Dankzij de lagere opbrengsten per hectare, een zorgvuldige druivenselectie en een korte inweking op schil, waardoor de geur- en smaakstoffen optimaal tot hun recht komen, is de wijn de laatste jaren flink verbeterd. De opleving van de zoete versie is pas de laatste jaren op gang gekomen, maar deze wordt nauwelijks geëxporteerd. De droge Orvieto, daarentegen, mag zich rekenen tot één van de best verkochte DOC-wijnen in het buitenland. De wijn doet het goed bij diverse risotto´s en kruidige visgerechten.
Rode wijnen uit de provincie van Orvieto kunnen worden ondergebracht in de DOC´s van Rosso Orvietano en Lago di Corbara. De eerste DOCG werd in 1990 toegekend aan de Torgiano Rosso Riserva, de tweede volgde in 1992 voor de Montefalco Sagrantino. De eerste wijn wordt in de provincie van Perugia, rond het dorpje Torgiano, gemaakt, de tweede in de omgeving van Montefalco. Het gebied van Montefalco kent evenals het gebied van Torgiano een aparte DOC waaronder vele andere, lichtere rode maar ook witte wijnen vallen. Onder de DOC Colli del Trasimeno vallen diverse witte wijnen van de Trebbiano en Grechetto, maar ook Chardonnay, Pinot bianco en Pinot grigio. De DOC brengt ook lichte rode wijnen voort van voornamelijk Merlot, Cabernet en Gamay. De Vin Santo, van de Grechetto en/of Malvasia wordt voor het overgrote deel door de lokale bevolking zelf genuttigd.

 

Restaurants in de omgeving